Niin se nyt vaan on. Mitattuja perusteluja blogin pidosta löytyy mm. täältä.
Bloggaus on myös edelleen relevantti markkintointitapa, sillä mm. Search Engine Journalin mukaan joka kuukausi julkaistaan 70 miljoonaa uutta artikkelia. Menetelmään siis luotetaan.
Entä luulitko bloggaavasi vain omaksi iloksesi?
Ehei. Minä (Harri) täällä Seomphonyllä näin myynnin kehittämisestä kiinnostuneena näen, että blogata pitää nimenomaan osana omaa myyntikonettasi ja uusia asiakkaita hankkiaksesi ja nykyisiä palvellaksesi.
Bloggaus tuo liikennettä
Blogin jokainen artikkeli on kuin ”yksi verkko lisää veteen”. Mitä enemmän verkkoja, sen enemmän saalista.
Bloggauksella voit siis tuoda liikennettä sivustollesi varsinkin kun optimoit jokaisen artikkelisi jotain asiakkaillesi tärkeää avainsanaa ajatellen.
Esimerkki: tarjoat työnohjausta Tampereella. Olet tehnyt kotisivuillasi selväksi (esim. näillä ohjeilla), että todellakin tarjoat vain työnohjausta ja vain Tampereella. Tästä syystä kotisivusi osoite ehkä on etunimisukunimi.fi ja sieltä löytyy sivu nimeltä etunimisukunimi.fi/tyonohjaustatampereella.
No, kävit sitten äskettäin perheterapiakoulutuksen ja haluat ”heittää verkon veteen” myös tämän osalta. Silloinpa kirjoitat artikkelin nimeltä ”perheterapia”, jolloin artikkelin koko osoitteeksi kannattaa laittaa etunimisukunimi.fi/perheterapia. Jos artikkelisi on sisällöltään parempi kuin muut vastaavat, alkaa se saman tien kohoamaan kohti Googlen hakutulosten ensimmäistä sivua. Tätä voit vielä vauhdittaa hakukoneoptimoinnilla, some-julkaisuilla ja maksetulla mainoskampanjoilla.
Blogiartikkelit auttavat asiakkaitasi päätöksenteossa
Blogilla palvelet asiakkaidesi tarpeita asiakaspolun niin sanotussa Harkinta-vaiheessa.
Asiakashan nimittäin ei osta sinulta ”pystymetsästä” vaan
- kuulee sinusta ensin
- harkitsee sitten
- ja lopuksi ostaa.
Tai sitten ei, varsinkin jos et tarjoa mitään sisältöä mihinkään näistä vaiheista.
No sinä kuitenkin olet tehnyt kotiläksysi, mistä syystä sinulla on ns. myyntituutti, ja se on saanut aikaan sen, että
- asiakas on Tiedostamisvaiheessa jo kuullut sinusta (esimerkiksi mainoksesi tai somepäivityksen kautta)
- ja tässä Harkinta-vaiheessa haluaa nyt vertailla tarjontaa ennen ostopäätöstä,
- mutta ei ole vielä valmis ostamaan. Bloggaamalla voit saada hänet muuttamaan mielesi.
Jos toiminnallasi saat ihan kunnon faneja, seuraa oston jälkeen vielä ns. Ambassador-vaihe. Jotkut tykkäävät sinusta niin, että mainostavat sinua itse oma-aloitteisesti esim. jakamalla somepäivityksiäsi.
Nämä ovat niin sanottuja Ambassadoreja ja suosittelen vakavasti harkitsemaan erityisen sisällön tarjoamista heille. Se voi olla suljettu Facebook-ryhmä tai sinulla voi olla heille esimerkiksi oma sähköpostilista.
Ambassadoreista huolehtiminen kuitenkin edellyttää, että sinulla on aikaa tuottaa heille säännöllisesti sitä erityistä sisältöä joten mieti asiaa siltä kantilta.)
ANYWAY,
tee siis Harkinta-vaihe lukijallesi helpoksi ja kirjoita seuraavanlaisia artikkeleita:
- Kolme asiaa jotka ottaa huomioon harkitessasi
ostamista. - Eli artikkeli jossa kerrot potentiaaliselle asiakkaallesi parhaita käytäntöjä oikean ja oikeanlaisen tuotteen valintaan.
on akuutti asia. Tällaisia toimia me :llä teemme asian ratkaisemiseksi. - Tämä on esimerkki artikkelista jossa kerrot mitä toimenpiteitä teet sinulle tärkeän asian edistämiseksi itse. Näin asiakas voi todeta ovatko arvonne yhteneväiset.
- Käyttäjäkokemuksia
- Tässä artikkelissa, jota jatkuvasti ylläpidät, kerrot saamastasi palautteesta palvelusi käyttäjiltä.
Eikös nämä tällaiset ole juuri sellaisia mitä itsekin haluat lukea kun etsit tietoa sinua kiinnostavasta asiasta?
Bloggaamalla luot omaa henkilöbrandiäsi
Kaikkihan nyt kaikesta tietävänsä sanovat, mutta saattaessasi omaa osaamistasi useamman sadan sanan artikkelin muotoon sinä näytät että tiedät mistä puhut.
Lisää siihen vielä lähdeviitteet niin todistat ettet keksi kaikkea vain päästäsi.
Sinulla on jo maine kavereidesi, kollegojesi ja asiakkaidesi silmissä. Vahvista sitä kirjoittamalla osaamisestasi. Se tuo liikennettä kotisivuillesi.
Blogi on oman alasi uutiskanava
Blogissa voit kertoa oman alasi viimeaikaisista kehityksistä seuraajillesi tiivistetyssä muodossa niin että heidän ei tarvitse lukea itse kaikkea.
Maailmassa tapahtuu. Omalla alallasi tapahtuu myös. Kaikki tämä voi kiinnostaa asiakkaitasi ja sinä olet se, joka osaa tiivistää hälinästä heille oleellisen.
Bloggaamalla rakennat luottamusta
Mielipiteitä riittää. Myös uskomuksia ja oletuksia. Sinulla kuitenkin on asioista oma, perusteltu näkemys ja osaat kirjoittaa siitä lähdeviitteineen.
Tämä rakentaa luottamusta digitaalisessa maailmassa. Vahvista sitä lukemalla paljon ja jäsentämällä oppimasi täynnä tietoa oleviksi blogiartikkeleiksi josta karsit turhat diipadaapat niin eipä tarvitse asiakkaiden enää muualle mennä.
Kierrätä sisältöä
Paljon asiaa? Tuntuu vaikealta?
Sen ei tarvitse olla sitä!
Sisällön kierrätys (content recycling) nimittäin on kätevä tapa päästä alkuun kunnollisen sisällön tuotannossa ja siinä on kaksi tapaa: alhaalta ylös ja ylhäältä alas.
Alhaalta ylös menee näin:
- Tulee mieleen joku idea? Twiittaa se ja lisää siihen oma hashtag tyyliin #PetterinHajaAjatukset. Se voi poikia keskustelun, joka voi selkeyttää ideaa.
- Oletko mielestäsi twiitannut monesti jostain tietystä aiheesta? Lataa kaikki twiittisi Twitteristä (voin näyttää miten) ja koosta niistä artikkelin aihio. Muutaman siistimiskierroksen jälkeen koko hoidon voi jo julkaista ja sen jälkeisissä twiiteissä voit viitata siihen mikä lisää liikennettä sivustollesi.
- Parantele artikkelia kunnes olet tyytyväinen ja kunnes se kunnolla vastaa siihen kysymykseen johon se on tarkoitettu antamaan vastaus.
- Nauhoita artikkelista podcast, jossa haastattelet kollegaa, palvelusi käyttäjää, kilpailijaa tai muuta asiantuntijaa ja keskustelkaa esimerkiksi jostain vaihtoehtoisesta näkökulmasta artikkelin aiheeseen. Podcastays on tehty nykyään todella helpoksi ja alkuun pääsee vaikka anchor.fm-alustalla. Viittaa podcastin kuvauksessa blogiartikkeliisi ja taas saat lisää liikennettä aikaiseksi.
- Nauhoita toisen asiantuntijan kanssa podcastin pohjalta video ja julkaise se YouTubessa. Videossa voit edelleen laajentaa sisältöä käyttämällä esimerkiksi visuaalisia elementtejä, näyttämällä statistiikkoja, näyttämällä miten tuotteesi toimii tai haastattelemalla palvelusi käyttäjiä. Jne. Ja taas linkki videon kuvaukseen.
- Tässä vaiheessa keskustelut ovat varmasti poikineet lisää ideoita seuraaviin artikkeleihin, jotka kaikki voit taas twiitata yksi kerrallaan.
- Ja niin edelleen.
Minä TÄYSIN ymmärrän, että monella on yllä olevan kanssa suuri kynnys. Jotkut eivät kerta kaikkiaan koe mielekkääksi twiittailla ja toisilla taas on erittäin korkea kynnys julkaista yhtään mitään ennenkuin se kaikki on täydellistä.
Tähän minä vaan sanon, että maailmaa ei kiinnosta sinun täydellisyytesi vaan se, että osallistut keskusteluun meidän muiden epätäydellisten kanssa. Ja toki luonnostelun voit aina tehdä omassa muistikirjassasi ranskalaisin viivoin ettei VAIN kukaan näe! 😉
Voin esimerkiksi kertoa, että maailmassa on tuhat minua parempaa hakukoneasiantuntijaa, mutta tässä sitä nyt teikäläinenkin lukee tätä eikä niitä muita.
Ja vielä: some- ja julkaisurumba on siis käynnissä kaikkialla koko ajan että eikun sekaan vaan. Kyllä ne ajatukset siinä tehdessä sitten kirkastuvat ja jos nyt jotain päädyt oikein kauheasti häpeämään niin twiitin / artikkelin / podcastin / videon voi aina poistaa ja tehdä uuden.
Ylhäältä alas taas menee näin:
- Kirjoita yksi pitkä, perustavaa laatua oleva blogikirjoitus aiheesta, jonka tunnet hyvin.
- Ota siitä kourallinen ideoita ja pilko ne pienemmiksi somejulkaisuiksi. Ajasta menemään automaattisesti esim. Facebookin ajastus-toiminnolla, Hootsuitella tai Bufferilla.
- Julkaisuihin ja blogikirjoitusten kommenttien perusteella päivitä blogikirjoitustasi.
- Pilko se jälleen kouralliseksi somejulkaisuja, joissa uudet näkemykset asiaan.
- Ja niin edelleen
Justin Welsh kertoo lisää tästä mallista täällä.
Näin aloitat bloggauksen
Kirjoitan joutessani perusteellisemmat ohjeet kokonaisen blogin käynnistämisestä ja artikkelien tuottamisesta, mutta sitä ennen tähän loppuun muutama asia kirjoittamisen aloittamisesta:
Kirjoita aina uusi artikkeli tiettyä omalle asiakaskunnallesi tärkeää avainsanaa ajatellen. Avainsanatutkimuksesta kerron itse täällä.
Kirjoita se myös selkeästi tiettyä asiakaspolun vaihetta ajatellen. Sanavalintojen ja aiheiden täytyy olla erilaisia jos kirjoitat ensikertalaiselle verrattuna ostamista jo harkitsevaan.
Kun avainsana on selvillä, voit haluta käyttää artikkelipohjaa jolla varmistat että kirjoitat ihmisille samalla ottaen huomioon hakukoneiden tarpeet. Oma peruspohjani löytyy täältä.
Oleellinen osa artikkelien kirjoittamista on löytää toimiva otsikko. Itse käytän metodia nimeltä ”25”. Lue lisää siitä täältä.
Ja vielä: on myös erilaisia kirjoitustyylejä. Yksi äskettäin talteen poimimani on ”neljä erilaista merkitystä”:
- Voit kirjoituksellasi valita opettavan, ohjaavan tai kouluttavan näkökulman tekstiin. Silloin otsikkosi saattaa myös alkaa: ”Miten…” tai ”Näin <teet jotakin> jotta pääset <joku tavoite>
- Voit haluta viihdyttää. Kirjoituksesi todennäköisesti silloin sisältää huumoria ja voit haluta valita tietynlaisia kuvia tekstin joukkoon.
- Voit herättää tai rohkaista lukijaa ajattelemaan jotain tärkeää
- Voit haluta kirjoittaa jostain, johon lukija voi samaistua niin että hänelle tulee tunne: ”Tämä kirjoittaja ymmärtää minua”.
Justin Welsh kirjoittaa näistä tyyleistä täällä.
Bloggauksen jatkuva parantaminen
Jos ylläoleva tuntuu edelleen kovin raskaalta, katsopas meidän ehdotusta jatkuvan parantamisen mallista.
Sovella tässä artikkelissa lueteltuja ohjeita niin, että käynnistät bloggauksesi jatkuvan parantamisen kautta eli vähän kerrallaan.
Voit esimerkiksi kirjoittaa ensin vain yhden lyhyen artikkelin ja sitten pienillä testeillä parantaa sen pituutta, otsikkoa, väliotsikoita, kuvia ja niin edelleen. Minkään artikkelin ei tarvitse olla huippuhyvä ja täydellinen heti alkuun vaan voit viilata sitä kuten me täällä Seomphonyllä olemme vähän kerrallaan parannelleet meidän artikkeleita jo vuodesta 2010.
Tärkeintä on, että parannus on jatkuvaa.
Jos haluat tietää enemmän, niin liity postituslistallemme tästä (ellet jo ole) tai tilaa meiltä luento, koulutus tai konsultointia aiheeseen liittyen tätä kautta niin jutellaan lisää.