Kalanruotokaavio on nopea tapa selvittää mitkä tekijät saavat aikaan ongelman.

Kalanruotokaavio on perinteisesti laadunhallinnan työkalu, mutta se sopii kenelle tahansa, joka haluaa visualisoida ongelman osatekijät. Eli eikun paperi seinälle ja piirtämään.

Firmojen perusongelma on tämä

Valmistelut

 1. Hanki Post-it-lappuja ja tusseja sekä iso paperiarkki ja kiinnitä se seinään vaakatasoon. Sen tulee olla niin iso, että siihen pystyy piirtämään ison kalanruotokuvion ja kiinnittämään kymmeniä Post-it-lappuja.
 2. Valitse yksi käsiteltävä ongelma kerrallaan. Jokaisesta muusta ongelmasta tee erillinen kalanruotokaavio.
Fläppi seinään näin

Ideariihi

 1. Pyydä jokaista kirjoittamaan lapuille todellisia ja kuviteltuja ongelman aiheuttajia eli syitä.
  1. Yksi ajatus per Post-it-lappu.
  2. Itsekritiikki pois. Tässä vaiheessa emme ole kiinnostuneita realismista, vaan haluamme maksimoida mahdollisten syiden määrän. Ovatko ne todellisia tai kuviteltuja on sivuseikka.
 2. Kun ideat alkavat loppumaan, pyydä jokaista lukemaan se ääneen.
  1. Tässä vaiheessa ei vieläkään mitään kritiikkiä! Tämän vaiheen tarkoitus on vain selvittää miten ihmiset kokevat ongelman. Lisää syitä voi kirjata tässä vaiheessa kuinka paljon tahansa.
 3. Ryhmittele löydökset samankaltaisiin ryhmiin.
Kala voi katsoa myös vasemmalle, mutta useimmiten pää on oikealla, koska katsomme tulevaisuuteen. Lähde: qla.com.au

Piirrä kalanruotokaavio

 1. Piirrä paperin jompään kumpaan reunaan laatikko arkin puoliväliin ja kirjoita siihen ongelman nimi. Tämä on kalan pää.
 2. Piirrä päästä alkava, paperin poikki kulkeva suora viiva. Tämä on selkäranka.
 3. Piirrä selkärangasta ylös- ja alaspäin osoittavia ruotoja niin monta kuin löysitte ryhmiä. Kirjoita ruotojen päihin ryhmien nimet.
 4. Nyt saa kritisoida. Ottakaa yksi Post-it-lappu kerrallaan, keskustelkaa onko kirjattu syy oikeasti realistinen ja jos on, kiinnittäkää se vastaavan kategorian alle.
 5. Kun kaikki relevantit syyt on kiinnitetty kaavioon, merkitkää ne, joiden arvelette olevan tärkeimpiä tekijöitä. Tämän voi tehdä tähdellä, kehyksillä tai vaihtamalla lapun värin toiseen.

Kalanruotokaavio: keskustelu

 1. Keskustelkaa tärkeimmistä tekijöistä. Niille voi lisätä lisää syitä. Teoriassa tätä ketjua voi jatkaa loputtomiin, mutta yleensä kysymällä viisi kertaa ”Miksi?” pääsee kiinni juurisyyhyn, joka on vielä organisaatiosi rajojen sisäpuolella (verrattuna esim. suurempiin yhteiskunnallisiin, lakiteknisiin tai sosiaalisiin ilmiöihin verrattuna, joihin voitte vaikuttaa rajallisesti tai ette ollenkaan).
 2. Kysykää itseltänne: ”Oliko tämä nyt tässä?”. Muokatkaa tilanteen mukaan.
 3. Lopettakaa sessio ja unohtakaa koko juttu. Nukkukaa yön yli.
 4. Kokoontukaa seuraavana päivänä. Pitääkö jotain muuttaa? Jos, niin muuttakaa.
 5. Kirjaa löydökset vaikka tähän pohjaan tai ota koko harjoituksesta valokuva.

Siinä se. Sitten vaan korjaatte epäkohdat esimerkiksi jatkuvan parannuksen kautta, josta oma virityksemme löytyy täältä.

Kalanruotokaavio: lisätietoja

Jos haluat tietää lisää, tee tämä Google-haku, katsele muutama video aiheesta (englanniksi) tai suoraan tämä kahden minuutin koulutusvideo (englanniksi).

Nyt kun vauhtiin päästiin

Neville Medhora on kehittänyt oman versionsa ongelmien ratkaisuun. Tämä toimii paremmin yksityiselämän puolella, Neville nimittäin teki valmiin ryhmäjaon: Rikkaus, Rakkaus ja Terveys. Laitan tämän tähän myös hyvänä esimerkkinä täysin toisenlaisesta tavasta ratkoa asioita. Neville on persoona. kopywritingkourse.com/problem-solving-checklist.

Jos haluat tietää enemmän, niin liity postituslistallemme tästä (ellet jo ole) tai tilaa meiltä luento, koulutus tai konsultointia aiheeseen liittyen tätä kautta niin jutellaan lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *