Kotisivut ovat tärkein osa omaa myyntikonettasi.

Myyntikone toimii niin, että syötät kaikilta muilta kanavilta liikennettä kotisivuillesi ja siellä taas teet varsinaiset kaupat tai edistät asiaasi.

Uusasiakashankinta: 7 työkalua myynnin kasvattamiseksi
Seomphonyn ehdotus myyntikoneeksi
  • Kotisivuilla tuotteesi on myynnissä, palvelusi varattavissa ja oma asiasi ylipäätään esillä.
  • Kotisivuillasi sinä itse hallitset sisältöäsi.
  • Kotisivuille ohjaat liikenteen kaikkialta muualta.

Tärkeä juttu siis.

Facebook-sivulla ei voi korvata kotisivuja

Pelkän Facebook-sivun voit toki perustaa, mutta

  1. Vain oma kotisivu luo kuvan ammattimaisuudesta. Se on kuin digitaalinen kivijalkakauppa. JA: se on auki 24/7.
  2. No onhan se somekin auki 24/7 mutta: vai omalla kotisivullasi voit itse vaikuttaa suoraan omien kävijöidesi asiakaskokemukseen. Facebook-sivua et millään konstilla saa näyttämään omanlaiseltasi ja sen varassa olet myös Metan muutosten armoilla. Kun Meta tekee muutoksia, sinä et voi sille mitään.
  3. Käyttäjät hakevat tietoa ensisijaisesti Googlesta. Googlen hakutuloksiin päästäksesi sinulla on oltava kunnolliset kotisivut. Pelkkä sometili ei riitä. Tästä on kylläkin poikkeuksia: tiedetään, että Googlen jälkeen mm. Youtube ja Tiktok ovat tärkeitä hakukoneita, mutta: Google enenevässä määrin tuo myös sosiaalisen median tuloksia Googlen itsensä hakutuloksiin.
  4. Lisää perusteluja löydät tällä Google-haulla.
Jos se toimii se voi olla tällainenkin

Kotisivun pystytys ei kestä kauaa eikä maksa paljoa

  1. Yhden sivun pituisen sivuston saa teknisesti ottaen polkaistua nykyään pystyyn noin puolessa tunnissa, jos oikein kiire on.
  2. Oma kotisivu omalla ns. domain-nimellä (=www.minunsivu.fi) maksa kuin noin satasen vuodessa. Ei siis paljon.
  3. Sivusto alkaa heti näkymään. Eli tuottamaan liikennettä sinulle.

Yhden sivun pituisella kotisivulla olet siis heti mukana geimeissä ja voit sen jälkeen keskittyä jonkin muun myyntikoneen osaan tai katsoa Game of Thronesin kaikki tuotantokaudet kolmannen kerran.

Toki, jos olet tarkka visuaalisesta ilmeestäsi niin designin voi teettää ensin. Itse suosittelemme Kekudesigniä.

Kotisivun pystytys on jännää hommaa

Pointtini kuitenkin on, että enää ei ole mitään teknisiä asioita, jotka estäisivät kotisivujen pystytyksen about tuosta vaan.

Älä nyt kuitenkaan heti ryntää ostoksille sillä seuraavat pitää miettiä:

Kotisivuilla on oltava tavoite

Ennenkuin menet yhtä sivua pidemmälle, pitää miettiä kotisivujesi tavoite. Muuten sen on sekalainen härdelli, joka ei johda minnekään.

Haluatko myydä tuotetta tai palvelua? Haluatko edistää jotain asiaa? Ohjata asiakkaita varaamaan aika? Luoda omaa henkilöbrändiäsi? Kun tähän on vastaus, voidaan suunnitella sivuston rakenne ja sen muut toiminnot.

Esimerkiksi: jos tarjoat varattavaa palvelua, pitää sivusto rakentaa niin, että se ohjaa vierailijoita ajan varaamiseen. Jos taas myyt tuotetta, liikenne pitää ohjata verkkokauppaan. Ja niin pois päin.

Kotisivun pystytyksessä huomioitavat tekniset asiat

Palvelintila: webhotelli vai oma palvelin? Pienyrityksille niin sanottu webhotelli on oikea ratkaisu, isompaa liikennettä varten on hyvä olla oma palvelin. Googlaa tarjontaa sanalla ”paras webhotelli”.

Domain: mikä kotisivusi osoitteeksi? Webhotellien tarjoajilla on kaikilla hakukone, joka näyttää onko haluamasi domain vapaana. Hyvä domainnimi on sellainen, josta löytyy tuotteeseesi, palveluusi tai asiaasi liittyvä avainsana.

Mikä julkaisujärjestelmä? Wix, Squarespace, WordPress, Joomla, Drupal vai jokin muu? Itse käytämme WordPressiä. Jos osaat käyttää tekstinkäsittelyohjelmaa, opit käyttämään myös WordPressiä. Minulta saat lyhyen käyttökoulutuksen ja netistä löytyy loput, esim. täältä.

Sivukokemus: ”page experience” on kokoelma mittareita, joita Google käyttää sivuston laadun mittaamiseen käyttäjän näkökulmasta. Näitä ovat latautumisnopeus, mobiiliystävällisyys ja turvallisuus muun muassa.

Kaikenlaista hienoa voi nimittäin sivuilleen keksiä, mutta jos etusivusi ei ilmesty näkyviin alle 2.5 sekunnin, Google saattaa suosia sellaista kilpailijasi sivustoa, joka ilmestyy. Ota siis asia huomioon sivustoa suunnitellessa (esimerkiksi googlaamalla ”fastest wordpress themes”-haulla niin saat listoja WP-teemoista, jotka eivät hidastele). Google puolestaan kertoo lisää sivukokemusasiasta täällä.

Kotisivujen sisältö

Tarvitsetko logon? Tämä luo sivustosi ja brändisi identiteettiä.

Eksäni kyllä sanoi ettei firmat mitään logoa tarvi. Nimi riittää.

Yrityksen nimi: sinulla mahdollisesti on virallinen yrityksesi nimi, mutta ehkä haluat kuitenkin keskittää huomion johonkin päätuotteeseesi tai -palveluun?

Footer eli alaviite: tämä on joka sivulla toistuva alin osa, jossa usein näytetään puhelinnumero, osoite, kartta tai muuta tärkeää.

Navigaatiopalkki: tämä asetetaan usein oikealle ylös ja näkyy joka sivulla ohjaten kävijöitä muille sivuille. Kokemukseni mukaan navigointia kylläkin käytetään todella harvoin. Suurin osa useimmiten katsoo pääsivun ja poistuu jos sieltä ei heti löydy tarvittava.

Kuvaus yrityksestä ja tarjotuista palveluista: tämä osasto on usein navigaatiopalkissa niille, joita kiinnostaa yrityksesi tai persoonasi taustat tai tarkemmat tiedot tarjoomastasi.

Sisällöstä tärkein on etusivu, jonka pitää antaa selkeä kuvan yrityksestäsi ja palveluistasi. Ellet erityisesti ohjaa lukijoita esim some-postauksilla tai mainoksilla jollekin tietylle sivulle, käyttää suurin osa vierailijoista pääsivua, ja tästä syystä siellä pitää olla tärkeimmät asiat. Ensivaikutelma siellä tapahtuu ensimmäisten sekuntien aikana ja se vaikuttaa siihen, poistuuko vierailija saman tien vai jääkö hän lukemaan muitakin sivujasi.

Blogi: täällä kerrot artikkeleittain yleisöäsi askarruttavista asioista avainsana kerrallaan.

Kohderyhmä: sinä et halua myydä kaikkea koko maailmalle vaan tietyille tiettyä. Eli keille ja mitä? Tämä selviää ostopersoonaharjoituksella. Mitkä ominaisuudet kuvaavat tyypillisiä sivustosi kävijöitä ja minkälaisia ryhmiä niistä voi muodostaa?

Avainsanat: mitä hakusanoja kohderyhmäsi käyttävät etsiessään tietoa? Jos haluat sivustosi löytyvän korkealta Googlen hakutuloksissa, sivustosi sisältö pitää optimoida näitä avainsanoja ajatellen.

Etsin hakusanalla ”pizza” ja sinä tuot pöytään nakkipullan???

Kotisivut pitää optimoida

Yllä olevan alun jälkeen pitäisikin sitten aloittaa se niin sanottu hakukoneoptimointi ja sitä on tehtävä säännöllisesti ja sitä riittää niin paljon kuin jaksat. Minä toki voin tehdä sen puolestasi tai opettaa sinua tekemään sen itse. Siellä on otettava huomioon seuraavia asioita:

Optimoinnissa on kolme tavoitetta:

  1. Sivusto pitää saada Googlen hakutulossivun kymmenen parhaan joukkoon, koska kymmenen ensimmäistä hakutulosta saavat 90% kaikesta lukijoiden huomiosta ja (karkeasti ottaen) top kolme 90% top kympistä. Tästä kyllä on eriäviäkin mielipiteitä.
  2. Se mitä tuloksissa sivustasi näkyy (=nimi, lyhyt intro ja linkki) kannattaa optimoida täyteen tietoa niin että käyttäjä napsauttaa juuri sinun sivusi linkkiä. Tästä ei ole eriäviä mielipiteitä.
  3. Sivustolle laskeutuminen pitää vastata siihen kysymykseen mitä käyttäjä netistä etsi. Eikä tästä.

Näistä kerron lisää hakukoneoptimoinnin artikkelissani.

Tässäpä näin tärkeimmät pohdinnat kotisivusta. Loppuun vielä pari kysymystä ajattelun aktivoimiseksi:

  • Mihin asiakkaan ongelmaan tarjoat sivustollasi tietoa?
  • Millä asioilla voisit saada vierailijan viihtymään sivuillasi pidempään kuin kilpailijoidesi sivuilla?
  • Mitä haluat vierailijan tekevän sivustollasi?
Siis nyt kyllä nää sivut!
Jos haluat tietää enemmän, niin liity postituslistallemme tästä (ellet jo ole) tai tilaa meiltä luento, koulutus tai konsultointia aiheeseen liittyen tätä kautta niin jutellaan lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *