Meiltä kysyttiin äskettäin onko meillä harjoitusta, jolla kirkastaa arvoja?
No onhan meillä!
Homma menee näin:
- Listaa arvoja tarralapuille
- Ryhmittele
- Keskustele: mikä arvo on tärkein? Laita se ylimmäksi ja muut arvot sen alle pyramidin muotoon.
- Pilko arvot konkreettisiksi mitattaviksi asioiksi
Valmistelu
Arvojen kanssa työskentely ja arvojen kirkastaminen on terveellistä strategista työtä, jota on syytä tehdä, jos ei nyt joka vuosi, niin viimeistään silloin kun esimerkiksi organisaation strategiaa päivitetään.
Jotta saat mahdollisimman monen sitoutettua työhön, harjoitus on syytä tehdä niiden kanssa, joiden pitäisi arvojen mukaan työskennellä (olettaen, että arvotyöskentely liittyy työelämään. Muitakin konteksteja on, kuten politiikka, parisuhde ja vapaaehtoistyö muiden muassa.
Listaus
Oli miten oli, työ alkaa joka tapauksessa keräämällä työryhmä yhteen ja ohjeistamalla seuraavaa:
1. Ota pari ja keskustelkaa arvoista, jotka ovat tärkeitä <kontekstin nimi> (ja tähän siis tulee organisaatiosi, puolueesi, parisuhteesi, tiimisi tai muun vastaavan nimi). Yksi arvo per lappu.
2. Jos osallistujilla on vaikeuksia sanoittaa arvoja, voi niitä esimerkinomaisesti kirjoittaa valmiiksi joillekin lapuille ja esitellä keskustelun avaukseksi. Tyypillisiä arvolistauksia löydät mm. Googlaamalla sanoilla ”core values”.
3. Laittakaa laput seinälle näkyviin. Tässä kohtaa ei kritisoida onko lapulla oleva teksti oikeasti arvo vai ei. Tärkeää on nyt vain saada kaikki materiaali näkyviin.
Ryhmittely
4. Asetelkaa samalta kuulostavat tai keskenään läheiset arvolaput lähelle toisiaan.
”Etiikka”, ”Moraali” ja ”Totuus” esimerkiksi saattavat kuulua lähelle toisiaan jos harjoitus tuotti myös täysin muunlaisia arvoja, kuten ”ammattitaito”, ”laatu” ja ”tiimityö”.
Jos taas ”Etiikka”, ”Moraali” ja ”Totuus” olivat ainoat löydetyt arvot, silloin ne voi pitää erillään.
Järjestys
Sitten keskustelemaan!
5. Keskustelkaa ensin arvojoukoista: mikä niistä on tärkein? Kun saatte tästä jonkun käsityksen, siirtäkää lappujoukko näkymän ylimmäiseksi.
6. Keskustelkaa sitten jäljelle jääneistä ja asetelkaa ne ylimmän ryhmän alle toiselle riville.
7. Jos vielä jäi ryhmiä jäljelle niin ne todennäköisesti kuuluvat kolmannelle riville.
8. Lopullinen tavoite on kuitenkin saada yksittäiset arvot keskusteltua niin, että niistä muodostuu pyramidi. Ryhmien muodostama pyramidi on siis vain välitila.
Tämä on ehdottomasti harjoituksen antoisin osuus, ja voit olla varma, että pyramidi ei tule ensimmäisellä kerralla valmiiksi. Asetelkaa siis laput keskustellen pyramidin muotoon ensimmäisellä kerralla ja pitäkää ainakin muutaman päivän tauko, että osallistujien käsitykset kirkastuvat.
Toiseksi: onko huipulla tilaa vain yhdelle arvolle? Sen saat itse päättää. Mutta: on todennäköistä, että kukaan meistä ei voi elää kaikkien mahdollisten arvojen mukaan yhtä aikaa joten samasta syystä väitämme, että arvoilla on keskinäinen tärkeysjärjestys. Pyramidi kuvaa juuri tätä hierarkiaa.
Pitääkö se vielä sanoa, että tässähän ei ole oikeaa eikä väärää vastausta? Kaikki arvot ovat sinänsä oikein. Se, millä on väliä on se, mitä korkeampaa tarkoitusta kohti organisaatiosi on menossa ja mitkä arvot tuota etenemistä pitäisi tukea?
Kohti konkretiaa
Arvoharjoitukset voivat jäädä epämääräisiksi.
Ei siksi, että arvot olisivat väärät, mutta meille ihmisille on tärkeää, että niistä siirryttäisiin konkretiaan. Koska vain silloin kun tiedät mitä arvot tarkoittavat käytännössä, pysyt tekemään käytännön valintoja keskellä työpäivää kun tulee niin sanottu H-hetki eli kun pitää tehdä valinta arvojen mukaan.
Eli, mikäli meiltä kysytään niin pyramidiharjoituksen jälkeen arvot on syytä pilkkoa Laatukriteeripuulla konkreettisiksi mitattaviksi asioiksi.
Tämä siksi, että arvoharjoituksen valmistuttua on syytä käynnistää jatkuva parannus kohti löydettyjä arvoja, mikään organisaatio tai yksilö kun tuskin täydellisesti elää omien tai yhteisten arvojen mukaan tänään. Mutta me VOIMME elää niiden mukaisesti tulevaisuudessa kun vain otamme järjestelmällisesti pieniä askelia jatkuvan parannuksen menetelmien kanssa niitä kohti!
Hyviä arvokeskusteluja!