Uusasiakashankinnalla kasvatat tuotteesi myyntiä, palvelusi näkyvyyttä tai organisaatiosi vaikuttavuutta
Mutta se usein tuntuu todella työläältä.
Sitä varten tarvitset markkinointi- ja myyntikoneen, joka tekee uusasiakashankintaa silloinkin kun sinä nukut. Kun kone toimii, aikasi ei kulu sinne tänne vaan jo löydettyjen, asiasta kiinnostuneiden kontaktointiin.
Näin käynnistät automaattisen uusasiakashankinnan
- Teet hyvin toimivat kotisivut, ja sen lisäksi yhden tai useamman seuraavista:
- Mielenkiintoisen blogin
- Sosiaalisen median julkaisuja
- Maksullisia mainoksia
- Automatisoit markkinoinnin rutiinejasi
- Teet päätöksiä web-analytiikkasi pohjalta
- sekä otat asiakkaisiisi yhteyttä suoraan. Tällä on edelleen paikkansa modernissa digimaailmassa.
Lukemalla blogiani tai liittymällä postituslistalleni saat näistä pari kertaa vuodessa uutta tietoa. Toki voit myös ostaa tätä työtä minulta jotta voit keskittyä uusien asiakkaidesi kanssa keskusteluun.
Miksi välittää uusasiakashankinnasta tällä tavalla?
Koska
- Myynti ja vaikuttaminen on muuttunut:
- Asiakkaat ja ihmiset ylipäätään selvittävät 70-80% asioista itse netistä ensin ennenkuin ottavat sinuun yhteyttä.
- Sinun tehtäväsi on tarjota tälle ns. asiakaspolulle mielenkiintoista sisältöä polun joka vaiheessa, jotta ihmiset löytävät juuri sinut ja juuri silloin kun heillä on todellinen tarve.
- Joka päivä pelkästään Googleen tehdään 5.6 miljardia hakua.
- Se on kaikki ilmaista huomiota
- Voit saada osasi sitä enemmän mitä useampi yllä olevista seitsemästä kohdasta on kunnossa.
Uusasiakashankinnan perusteet
Katsotaanpa yllä olevia vielä tarkemmin
Kotisivusi on internetin kivijalkaliikkeesi
Mitä tahansa teetkin, laita ensimmäisenä kotisivusi iskuun.
Kotisivu on paikka, johon ohjaat liikennettä kaikkialta muualta ja siksi se on tärkein osa digitaalista läsnäoloasi.
Kotisivuilla sinä itse hallitset niiden sisältöä ja siellä tapahtuvia muutoksia. Samaa ei voi sanoa ulkomaalaisten digijättien toiminnasta. Ne muuttavat sääntöjään jatkuvasti.
Jo yhden sivun pituisella kotisivulla pääsee alkuun. Ammattimaisuutta lisätäksesi voit Pääsivun lisäksi tehdä Tietoa meistä-sivun, myyvät tuote- tai palvelusivut, blogin, yhteydenottolomakkeen ja Tietosuojakäytäntösivun (siinä tapauksessa, että keräät asiakkaiden tietoja).
Tämän lisäksi sinulla voi olla ns. laskeutumissivuja, joille ohjaat lukijoita somesta ja mainoksista kampanjakohtaisesti.
Lue lisää kotisivuista täältä.
Blogissa vastaat käyttäjiesi kysymyksiin
Aloita blogi kun haluat luoda itsestäsi kuvaa alan ammattilaisena.
Blogissa kannattaa olla kourallinen artikkeleita, jotka vastaavat asiakkaitasi eniten askarruttaviin kysymyksiin. Esimerkiksi minulta usein kysytään, että ”Niin siis mitä sä teet?”, ja siihen vastaan lähettämällä kysyjälle tämän artikkelin.
Artikkeleiden ei tarvitse olla aluksi pitkiäkään, mutta ne kannattaa luoda niiden avainsanojen pohjalta, jotka olet tunnistanut itsellesi tärkeiksi. Ja nehän taas ovat niitä, joita asiakkaasi käyttävät tiedon etsintään netistä.
Bloggauksesta kerromme täällä.
Somella pidät yhteyttä ja ohjaat liikennettä
Pitäisikö olla sosiaalisessa mediassa ja missä sosiaalisessa mediassa pitäisi olla?
Vastaus riippuu täysin siitä missä nykyiset ja potentiaaliset asiakkaasi liikkuvat.
Nuoriso viettää aikaa TikTokissa, Instagram on sopiva visuaalisten tuotteiden myyntiin ja Facebookista taas löytyy paljon eri alojen sivustoja ja ryhmiä, joihin voit omalta sivultasi jakaa julkaisuja.
Sisällön suhteen nyrkkisääntönä suosittelen, että some-postaukseen on hyvä laittaa avainsanaan perustuva otsikko, lyhyt intro, aiheeseen liittyvä kuva sekä linkki blogikirjoitukseen.
Somessa voit käydä keskusteluja yleisösi kanssa, mutta sen tärkein tehtävä on ohjata liikennettä sivustollesi.
Lue lisää sosiaalisen median käytöstä täältä.
Mainoksilla testaat kuvia, otsikoita ja tekstejä
Mainokset ovat nopea tapa saada tietylle tuotteelle tai palvelulle välitöntä näkyvyyttä, MUTTA vieläkin tärkeämpää on se, että niillä saat nopeasti testattua erilaisten otsikoiden, kuvien ja tekstien toimivuutta.
Eli mainoksilla sinä itse asiassa ostat omaa testidataa.
Ja homma ei ole kallistakaan nykyään: alkuun pääset muutamalla eurolla.
Mainoksia voi ohjelmoida Googleen ja someen, ja mainostilaa voi ostaa myös asiaasi tai tuotettasi käsitteleviltä muilta sivustoilta.
Digimainonnan ohjeet löytyvät täältä.
Automaatiolla nopeutat rutiineja
Markkinointiautomaatio tarkoittaa tiettyjen toistuvien rutiinien automatisointia erilaisin menetelmin. Tyypillisiä ovat seuraavat:
- Teet muutaman sivun omasta osaamisestasi kertovan oppaan PDF-muodossa, jonka asiakas saa ladattua kotisivultasi kun hän ensin antaa sähköpostiosoitteensa. Asiakas saa erityistä luettavaa, sinä saat yhteystiedon.
- Perustat postituslistan, joka automaattisesti lähettää uusille jäsenille sähköpostilla kolme linkkiä viikon välein tuotteesi käyttöä käsitteleviin artikkeleihin. Asiakas saa lisätietoa, sinä saat ostovalmiimman asiakkaan.
- Pilkot yhden blogiartikkelisi kymmeneen twiittiin, joiden julkaisun ajastat siihen tarkoitetulla työkalulla. Seuraajasi saavat reagoitavaa, sinä kasvatat näkyvyyttäsi.
Lisää automaatiosta täällä.
Analytiikasta katsot mikä toimii
Sanonta kuuluu: ”Voit johtaa vain sitä mitä voit mitata”.
Ellet mittaa kotisivusi kävijämääriä tai kampanjoittesi vaikuttavuutta, et saa faktoja siitä mikä yleisöäsi kiinnostaa ja mikä ei ja joudut arvailemaan.
Älä arvaile, mittaa.
Työkaluja on monia ja tärkeimmät niistä ovat täysin ilmaisia.
Analytiikka on tiedolla johtamista.
Tämä on myös helpottavaa. Sinun ei esimerkiksi tarvitse etukäteen tietää millainen otsikko, kuva ja teksti valita mainokseen. Voit tehdä kaksi eri versiota, laittaa Facebookin testaamaan kahta eri mainosta ja katsoa analytiikasta kumpi sai aikaan enemmän liikennettä.
Sitten vain jatkat sillä mikä toimi paremmin.
Web-analytiikkaohjeet löytyvät täältä.
Suorakontakteilla erotut joukosta
Kaikesta yllä olevasta huolimatta suorakontakteilla on aina paikkansa.
Siinä missä kotisivuilla, somella ja mainoksilla kontaktoit asiakkaita digitaalisesti 24/7, suorilla puhelinsoitoilla, kirjeillä, korteilla, esitteillä ja esim. messuilla on edelleen vahva käyttöarvo ja niillä voit jopa erottua joukosta jos oma alasi on kovin kyllästetty digitaalisilla sisällöillä.
Eräs asiakkaani esimerkiksi käynnisti vuonna 2020 postikorttien lähetyspalvelun, jolle listalle voi liittyä heidän kotisivunsa kautta. Siinä he kertovat lyhyesti kuulumisiaan kaksi kertaa vuodessa, mutta jokainen kortti sisältää myös linkin viimeisimpään blogikirjoitukseen.
Suoramarkkinointiartikkeliin tästä.
Uusasiakashankintaa fullboundilla
Markkinointi jaetaan nykyään kahteen kategoriaan, joista inbound on uudempi tulokas kun taas outbound on se perinteinen.
Inbound perustuu siihen, että potentiaalinen ostaja ottaa sinuun yhteyttä itse verkkoon julkaisemasi mielenkiintoisen sisällön perusteella etsiessään tuotteita tai palveluita.
Outbound taas on sitä perinteistä markkinointia, jossa viestejä kohdistetaan mahdollisimman tarkasti halutulle kohderyhmälle.
Seomphonyn myyntikoneessa yhdistyy nämä molemmat puolet niin sanotuksi fullboundiksi, eli puolet koneen työkaluista tuottavat inbound-sisältöä kun taas puolet niistä voidaan nähdä perinteisempänä outboundina.
Että homma on niinkuin tasapainossa tässä näin.
Anyway,
Näin minä aloittaisin uusasiakashankintasi:
Typillisesti minä Harri täällä Seomphonyllä analysoin ensin niin sanotun digitaalisen länsäolosi määrän ja laadun (SEO audit & Search Engine Optimization).
Keskustelen sitten kanssasi toimintojesi ostopersoonista, asiakaspoluista ja niihin liittyvistä avainsanoista (Buyer Personas, Customer Journeys & Keywords).
Sen jälkeen olet valmiimpi konversio-optimointiin ja linkkienrakennukseen, jotka ovat edistyneitä digitaalisen läsnäolon kehittämistoimia (Conversion Rate Optimization & Link building).
Lopuksi voimme puhua myös ns. brändätystä sisällöstä (Branded content).
Myytikone käyntiin jatkuvalla parannuksella
Ylläoleva voi kuulostaa työläältä, mutta ei hätää, teemme tämän kaiken niin sanotun jatkuvan parannuksen periaatteella.
Jatkuvassa parannuksessa ei suunnitella mitään megaprojektia, vaan valikoidaan yksi kokonaisuus, jota lähdetään vähitellen työstämään.
Vaikka uusasiakashankinnan menetelmät ovat sinänsä hyväksi havaittuja, on jokainen tapaus aina uusi tilanne.
Silloin
- Testaamme yksi kerrallaan toimintaasi ehdotettuja muutoksia
- Tämä auttaa sinua myös pitämään oman perustoimintasi käynnissä kun organisaatiosi yli ei pyyhkäise jättimäinen projekti vaan muutoksia testataan yksi kerrallaan.
- Mikään ei myöskään estä sinua käynnistämästä jatkuvan parannuksen työtapaa itse, koska kyseessä periaatteessa on vain pienestä mutta sitkeästä testauksesta.
- Me toki voimme tehdä kaiken puolestasi, mistä syystä suosittelemme kuukausihinnoittelua. Sillä voit ennustaa budjettiasi ja sen voi myös keskeyttää koska tahansa.
Jos haluat tietää enemmän, niin liity postituslistallemme tästä (ellet jo ole) tai tilaa meiltä luento, koulutus tai konsultointia aiheeseen liittyen tätä kautta niin jutellaan lisää.